Jak zorganizować wesele poza sezonem?

Większość par pragnących powiedzieć sobie sakramentalne „TAK” na datę ceremonii wybiera jeden z letnich weekendów. Jednak z każdym kolejnym sezonem rośnie liczba osób zrywających z tą tradycją. Wbrew pozorom jesień i zima to doskonały czas na celebrowanie miłości w gronie bliskich osób. Dlaczego warto wyjść poza schemat i urządzić przyjęcie weselne poza sezonem? Jak przygotować na zimową lub jesienną uroczystość dom weselny? Warszawa – gdzie zorganizować niezapomniane wesele? Sprawdź nasze rady!

Ślub i wesele zimą – dlaczego warto?

Wynajem sali bankietowej, zatrudnienie fotografa i zespołu lub DJ-a, transport dla gości i nowożeńców, przygotowanie dekoracji, suknia ślubna i garnitur… Zorganizowanie hucznego przyjęcia weselnego jest wielkim przedsięwzięciem wymagającym ogromnych nakładów pracy i finansów. Okazuje się, że prostym, sprawdzonym sposobem na zaoszczędzenie niemałej kwoty jest wybór daty ślubu poza sezonem, czyli w okresie od października do kwietnia. Niemal każda sala weselna (a także usługodawcy) oferują wówczas nawet kilkudziesięcioprocentowe zniżki. Ponadto, takie rozwiązanie okaże się korzystne dla osób, które chcą stanąć na ślubnym kobiercu w przeciągu kilku miesięcy. Wymarzona sala weselna pod Warszawą albo drewniana karczma położona w malowniczych Tatrach dysponują wolnymi terminami w wakacje za 2 lata? Poproś o sprawdzenie dostępności poza sezonem! Większość domów weselnych dysponuje wówczas wolnymi terminami, na które nie trzeba czekać kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu miesięcy. 

organizacja wesela poza sezonem przez parę młodą jesień

 

Wielkie przygotowania

Zimowe wesele będzie dla gości i nowożeńców niezapomnianym doświadczeniem. Złota jesień albo mroźna zima mają swój niepowtarzalny, romantyczny urok. Możesz mieć pewność, że sesja pod kościołem pokrytym śnieżną pokrywą albo w mieniącym się różnorodnymi kolorami ogrodzie znajdującym się na terenie sali weselnej da imponujące rezultaty! 

Jednym z powodów, dla których narzeczeni zazwyczaj nie chcą wyznaczać daty swojego ślubu właśnie zimą, jest pogoda. Warto jednak pamiętać, że w naszej szerokości geograficznej aura może rozczarować nawet w lipcu i sierpniu. Pogoda, czyli czynnik, na jaki nie masz najmniejszego wpływu, nie powinna zepsuć wyjątkowego dnia. Zamiast przejmować się śniegiem czy niską temperaturą – przygotuj się na nie! Nowoczesne salony sukien ślubnych oferują ogrom stylowych, eleganckich okryć wierzchnich idealnie pasujących do kreacji ślubnych. Dopasowanie eleganckiego płaszcza do dobrze skrojonego, męskiego garnituru jest jeszcze prostsze. Pamiętaj jednak, że w okresie jesienno-zimowym zdecydowanie odradza się śluby plenerowe. 

Piękna, nastrojowa sala weselna: o czym pamiętać? 

Klimat ceremonii i wesela w ogromnej mierze tworzą dekoracje. Sala bankietowa powinna być udekorowana kwiatami i dodatkami (serwetkami, winietkami, świecami itp.) kojarzącymi się z panującą porą roku. Jesienią celująco zdają egzamin ciepłe brązy, czerwienie i złoto, zimą elegancka, chłodna biel i srebro, a wczesną wiosną pastele, zieleń i żółty przywołujące na myśl budzącą się do życia przyrodę. Dopełnieniem całości będzie oświetlenie – liczne świece i girlandy świetlne rozwieszone wewnątrz i na zewnątrz sali podkreślą romantyczny wymiar wydarzenia. Goście nie będą musieli czekać do 21 czy nawet 22 godziny, aby zobaczyć dekoracje świetlne w pełnej krasie. Magiczna atmosfera będzie towarzyszyła weselnikom niemal od początku!

Jakie kwiaty na zimowe wesele

Podstawową ozdobą każdej sali bankietowej, na której odbywa się przyjęcie ślubne, są kwiaty. Królujące wiosną i latem, a jednocześnie kosztowne lub trudnodostępne zimą peonie, róże angielskie, hortensje, frezje i dalie zastąpią róże, amarylisy, gipsówka, eustomy, kalie, frezje, goździki, wrzosy i lawenda. Ciekawy efekt uzyskasz, kiedy urozmaicisz wiązankę jarzębiną, kolorowymi liśćmi, szyszkami i żołędziami. Hitem ostatnich sezonów są sukulenty wplatane w bukiety panien młodych.

Niebanalne menu weselne

Organizacja wesela w okresie jesienno-zimowym to doskonała okazja, aby urozmaicić nieco klasyczne menu obowiązujące na większości standardowych wesel. Rosół doskonale zastąpi lekko pikantna zupa- krem z dyni, barszcz z uszkami albo aromatyczny krem z borowików. Na weselnym stole mile widziane będą ryby, kaczka z żurawiną, polędwiczki w sosie grzybowym. Możesz śmiało pozwolić sobie na cięższe desery – ciasta z dużą ilością czekolady, miodu i bakalii, wypieki drożdżowe, pierniki. Hitem będzie aromatyczne grzane wino i likiery korzenne.

Sprawdzony dom weselny – Warszawa i okolice 

Najważniejszym czynnikiem decydującym o tym, czy impreza będzie udana, spełni oczekiwania gości oraz nasze własne, jest dom weselny. Warszawa – wymagające osoby szukające wyjątkowego miejsca wybierają salę Pod Dobrymi Aniołami. Sala weselna pod Warszawą dysponuje aż czterema różnymi salami, salonikiem z tarasem oraz Leśną Chatą z grillem. Atutem sali bankietowej są dopieszczone, atrakcyjne wizualnie wnętrza z doskonałą akustyką oraz wyśmienita kuchnia. Dom weselny otoczony jest pięknym ogrodem, który nawet w okresie jesienno-zimowym prezentuje się spektakularnie!